2011. október 3., hétfő

Nemzeti Ünnep és "Golden Week"


 “National Day of the People’s Republic of China” – ez a hivatalos neve annak az ünnepségorozatnak, ami minden év október 1-jén kezdődik, - ez a Golden Day -, majd egy hetes szünettel folytatódik - ez a Golden Week. 1949. október 1-jén alakult meg a Kínai Népköztársaság, ezen esemény apropóját ünneplik ez emberek október elején. Nos, én egy kulturális programokkal teli, tradicionális, tipikus, nagy vörös kínai lampionos forgatagot keresgéltem, és rájöttem, hogy ez bizony nem az. Ez inkább a mi régi szocialista felvonulásainkra emlékeztet, melyeket május 1-jén szoktunk (volt) tartani, a régi szép időkben (vagy az "átkosban"), kinek hogyan tetszik. 

Az események központja természetesen Peking. Október 1-jén a Tiananmen térre - igen, arra a bizonyos drámai emlékű térre – vonulnak ki az emberek és vesznek részt az ünnepélyes zászlófelvonáson. A nagy kommunista kínai vezetők emelvényről nézik végig a felvonulást. Este tüzijáték van a nagyobb városokban, Pekingben és Hongkongban biztosan.
1999-ben terjesztették ki először a guóqìng jié (pidzsinül) ünnepet egy hetesre. Onnantól kezdve a családok – kínai ismerőseink elmondása szerint – arra használják ki a hosszú fizetett szabadságot, hogy az otthonaikban és a barátaikkal töltsék az időt. Vendégeket fogadnak vagy vendégségbe mennek, és általában gyümölcsöt visznek ajándékba. Ha jó idő van, kisebb-nagyobb kirándulásokat tesznek a fontosabb turisztikai látnivalókhoz. Ezen okokból kifolyólag hozzánk tegnap ebédre jöttek, ma este koktélparty lesz, holnapra pedig vacsorameghívásunk van. Mindebből is kitűnik, hogy óriási vásárlás előzi meg október első hetét. A városban csak annyit látni az ünnepből, hogy mindenhol nagy piros kínai gömblampionok sorakoznak, és az árusok eszeveszett rámenősséggel és intenzitással kínálják a portékáikat.

A CNNGo egészen különleges programokat kínál a Golden Week-re, ezekből is érdemes mazsolázni, ha az embernek van lehetősége Honkongban, Pekingben vagy Sanghajban tölteni az időt. Ezek a fesztivál legfontosabb helyszínei. A legtöbb kínai ember azonban valóban úgy éli meg az egy hetes szünetet, hogy örül annak, hogy nem kell bemennie dolgoznia, hanem otthon maradhat, és a családján és barátain kívül nem is kell másokkal találkoznia. Ebben az országban leginkább erre van szükségük a dolgozó embereknek.
http://www.cnngo.com/shanghai/life/62-ways-celebrate-chinese-national-day-588717


2 megjegyzés:

  1. Végre,végre!Annyira örülök Neked Mira!:)Na meg Ázsiának is!:)Legyél nagyon-nagyon boldog ott messze földön!És csatlakozok az előttem szólókhoz!Sok-sok bejegyzést kérünk!;-)

    VálaszTörlés
  2. Mariann, Kedves, én legalább ennyire örülök Neked. :) Nagyon köszönöm, hogy ismeretlenül is ennyire támogatsz - igazán szükségem van rá. Te valahogy mindig is sejtetted, de valóban bebizonyosodott, hogy nekem Ázsiába húz a szívem. Igyekezni fogok a beszámolókkal, és őszintén remélem, hogy ehhez az országhoz is kedvet kapsz kicsit. :) Szeretettel üdvözöllek Kantonból! :)

    VálaszTörlés