2011. október 29., szombat

A Hat Fügefa kolostora és a Lótuszvirág pagoda

Ősi, csavart törzsű fügefák árnyékában andalogni. Beszívni a füstölők tömény illatát, rácsodálkozni a szépséges lila lótuszvirág csokorra. Csendben odahallgatni a buddhista szerzetesekre, akik a híveikkel beszélgetnek a kőpadokon. Betérni a hatalmas dharma csarnokba, és arcomat megfüröszteni az aranyként világító Buddhák fényességében. Ódon fapagodák lépcsőit koptatni, kortyolgatni egy meleg zöld teát a csobogó mellett. Ez az, amire vágytam itt Ázsiában. Ez az, amire újból rátaláltam a Hat Fügefa Kolostorában és a Lótuszvirág Pagodában.
Su Dongpo, aki Kína legismertebb költője és irodalmára volt hajdanán, 1100-ban meglátogatta ezt a templomot. Leginkább az udvaron álló hat óriási fügefa nyűgözte le, és mivel a fák életereje jó hangulatba segítette őt, ezért egy költeményében a Six Banyan Tree Temple-nek (Liu Rong) keresztelte el a helyet. 537-ben alapították a kolostort, a Song dinasztia uralkodása alatt.  Hui Neng, a Zen buddhizmus hatodik patriarkája volt a templom fő gondozója.  (Ma is aktív hitélet folyik itt, a Guangzhou-i Buddhista Társaság központja a kolostor.) Az udvar közepén álló, 58 méter magas, nyolcszög alapú Virág padoga a legmagasabb a városban. Mi, turisták, ebből csak annyit veszünk észre, hogy nem lehet róla egész alakos fotót készíteni, annyira szorosan körülöleli a belváros.
A templom közelében sok külföldi követség van. Talán emiatt is itt rendezik a hivatalos örökbefogadások ceremóniáját is. Sok család jár ide, hogy újonnan hozzájuk került (vagy született) gyermekeikre áldást kérjen. A Nagy Imateremben a már megszokott szcéna szerint három monumentális, arannyal futtatott szobor ül. Balfelől Amitabha, középen Sakyamuni, és jobbfelől a Gyógyító Buddha – szimbolizálva a múltat, jelent és jövendőt. A szobrok előtt hatalmas, oltárszerű asztal van, mindig tele gyümölcsökkel, rizzsel, édességgel és virágokkal. A termet sűrű füst borítja, nem csak a hagyományos vékony füstölők szantál illata ez. Kínában óriási „joss stick”-eket használnak az imádkozáshoz. Ezek hosszú égési idővel rendelkező, speciális anyaggal bevont vastag füstölő botok – gyantákból, fűszerekből és gyógynövényekből is készülhetnek.
Kint az udvaron a feng-shui szerint elrendezve kicsi csobogók, patakok, tavacskák vannak, apró teknősökkel, arany halakkal. A pihenőhelyeken a pagodák alatt a látogatók fogyasztják az ebédjüket, szerzetesek beszélgetnek a hívőkkel. Itt mindenhol friss virág illata csap meg, tömény liliommal és rózsával és szekfűvel. Szemet gyönyörködtető látvány az igazi, lila színű, még épp hogy kinyílt lótuszcsokor. Az egész helyet az a fajta végtelen időtlenség és nyugalmas harmónia lengi körül, amire minden normális, épeszű ember vágyik. A Six Banyan kolostort nem könnyű megtalálni, én harmadjára leltem rá, mert angol nyelvű táblák nem nagyon segítenek a tájékozódásban. Ha viszont rálelünk, és átvergődünk a hatalmas buddhista ereklye piacon, majd kifizetjük a mindössze 5 yüan (160 ft) belépőt – napokig, hetekig kitartó, csodálatos és vágyott lelki élményben lehet részünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése