2011. november 20., vasárnap

A Chen nemzetség akadémiája

Chen Clan Academy (Chenjiaci) a legjobb állapotban fennmaradt hagyományos épület Kantonban. A XIX. század végén épült, Guangxu császár uralkodása és a Qing dinasztia alatt. (Most azon gondolkodom, hogy ha nekidurálnám magamat sem tudnám soha megtanulni a régi, letűnt nagy kínai birodalom dinasztiáinak és császárainak nevét...) Az akadémia leginkább az ősök tiszteletére szolgált, valamint a Chen família leszármazottjainak ideiglenes tartózkodási helye volt, amikor hivatalos eljárás, császári vizsgálat vagy peres eljárás folyt Kantonban. A 9 főépületet verandák kötik össze, és szimmetrikusan kapcsolódnak egymáshoz. A hatalmas kapu bejáratát a buddhista templomokhoz hasonlóan indiai ősi istenek védik. Maga az építmény ma Szépművészeti Akadémiaként, múzeumként és templomként is funkcionál.
Azt meg kell hagyni, hogy ilyen szépen cizellált, aprólékos műgonddal megmunkált homlokzati mintákat, gyönyörűen gravírozott reliefeket nemigen láttam máshol. Fafaragások, kerámia szobrocskák, gazdagon díszített falfestmények mutatják be a számtalan történelmi karaktert, legendát és eseményeket a dicső múltból. 1959-ben alapították meg itt a Népi Iparművészeti Múzeumot, mely az ország minden területéről – de főként a tartományból – gyűjtötte be a népművészet remekeit, kulturális emlékeket és népszokásokat. A fontos történelmi és kulturális szerepe miatt a kormány a Chen Akadémiát beválasztotta az Öt kecske városának (Guangzhou-nak) a "Nyolc legfontosabb látnivaló" kategóriájába, ezen kívül természetesen műemlék jellegű, fokozottan védett épület.
A Chen Akadémia azért kellemes hely, mert miközben el-eltéved az ember a termeket összekötő folyosókon és kerti utakon ("Qingyun sétányok"), alig bírja a fejét kapkodni jobbra-balra, alant s felent, olyan káprázatos mestermunkákat lát a falakon, tetőkön vagy éppen a padlón. Ha betéved az ajándékboltba, akkor ott sem a „gagyit” árulják, többszörös áron, hanem igazi kézművesek (előtted készítik) portékáit teszik a polcokra. Ha pedig valaki elfárad a különböző funkciójú blokkok feltérképezésében (múzeumok és kiállítások, buddhista templom és a különféle mesterségek csarnokai), akkor kellemes pihenőre lel a kis fengshui kertben, hátul, ahol elüldögélhet kedvére, egy hideg jámin tea kortyolgatása közben. Na, ezeket a helyeket kedvelem én Kínában, s bár voltak kétségeim, még jó, hogy vannak ilyenek is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése