2011. november 26., szombat

Kínai snack

Elsők között kell megtanulni Ázsiában, hogy mi olyat árulnak az utcán, amit meg lehet enni. Hatalmas kultúrája van, tudniillik. Mindenki eszik az utcai árusok standjánál, így a „fehér ember” is, csak előbb elhessegeti a köjálhoz szokott szigorú gondolatait. Azért jó tisztában lenni a választékkal, mert a turisztikai látványosságoknál, a parkokban, és minden nagyobb program helyszínén ez az az étkezési forma, ami rendelkezésre áll. Kicsi kajás kioszkok, egyszemélyes árusok, üdítős bodegák mindenhol vannak, dögivel, és az áraik nagyon olcsók.
Ha finom levesillat csapja meg az ember orrát, az bizony nem ’odeng’, mint Koreában, de valami hozzá nagyon hasonló. ’Fishball’ a neve, hallisztből készült puffasztott-főzött golyócskák. Nagyon ízletesek, saslikként adják „felfűzve” hurkapálcára, vagy hungarocell tálkában, forró löttyöt rázúdítva, édes-erős paprikaszósszal nyakon öntve. Ebben lehet bízni, olcsó és finom.
Morbid látvány az üzletek polcain a vákumos csirkeláb. De nem ám az egész láb, hanem – sokszor egyenként! – a ’kapirgálója’, ahogy boldogult szigetszentmiklósi nagymamám hívta gyerekkoromban. Fantasztikus csemegének számít, van sima, fűszerezett, curry-s és chili-s. A kínaiak úgy eszik snack-ként a csirkelábat, mint a koreaiak a sült polipot vagy a magyarok a sajtos tallért. Nekem nem áll szándékomban kipróbálni...
Isteni csemeg viszont a forró platnival ellátott kiskocsin árult sült édesburgonya. Ennek a belseje olyan narancssárga, mint a kanadai töké. A krumplit megpárolják, átsütik és egyben, zacskóban adják oda. Én sót is teszek rá, mert csodás és különleges az só és a cukor harmóniája ennél a foszlós belsejű, finom burgonyánál. Sült gesztenyét minden évszakban árulnak az utcán. Hatalmas serpenyőket töltenek meg apró szénszemcsékkel, felforrósítják, és abba rakják a gesztenyét. A csöves kukoricát a héjában főzik meg és só nélkül teszik ki a pultra.
A gyerekek kedvenc édessége a cukorszirupba mártott, apró piros szilva. Sokáig nem jöttem rá, hogy mi ez. Hatalmas „csokrokba” kötve árulják a hurkapálcikára felfűzött, nagy, fényes piros „gyöngyöket”. Jól mutat és sajnos finom is. Emellett frissítőként 20 méterenként vannak üdítő árusok. A coca cola termékek ára 3,5 yüan (kb. 120 ft), fél literes ásványvíz 2-2,5 yüan (70-80 ft). Az "extrább" innivalókat 4 yüanért meg lehet kapni. (aloe, tejes tea, ice-tea, vitaminos italok...). A fél literes nescafé és a 100%-os gyümölcslevek a legdrágábbak, 6-8 kínai pénz az ára (200-300 ft). Egyfajta fémdobozos tonic és szénsavas ásványvíz van, vagyis "soda water". Az utcákon és üzletekben egységesek az árak, senki nem adhatja drágábban a portékáját. Ilyesféle utcai „fast-food”-okat lehet megtalálni minden este, amikor kiözönlik a délutáni sziesztája után a nép az utcára, és elkezni élni az éjszakai életét, azonnal az étkezéssel kezdve.

6 megjegyzés:

  1. Újra kitettem a könyvjelzőmre a blogodat!Nagyon kedveltem a koreai tapasztalásaidról írottakat./Anglia nem érdekelt,nyitottabb vagyok kelet felé!/Ezzel most jeleztem érdeklődésem az élményeidről!!
    Ami a "kaparóját" illeti:ahogyan rácsodálkoztál, arra gondolok, hogy nem ettél még olyan csirkepörköltet, ami csirke lábakkal van megturbózva.Fenséges!!!!

    VálaszTörlés
  2. Üdv újra, Gyulus. :) Hát már hogy mondhatsz ilyet a "kaparójáról"... Ahogy írtam, a családom megbotránkozására a cérnametéltes csirkelevesben az egyik kedvencem a csirkeláb. :) És a pörköltben ugyanúgy, az aprólékkal együtt. Itt Kínában a vákumos zacsiban, hűtés nélkül tárolt csirkeláb valóban távol áll tőlem. Valahogy nem tudnám azt ropogtatni a rendezvényeken, koncertek előtt, parkokban, ahogy itt az emberek csinálják. Igen, bőven volt, van és lesz olyan Ázsiában, amit nem próbálok ki. :) Nem vagyok egy vállalkozó szellem, mindig mondtam!

    VálaszTörlés
  3. Tudtam, hogy követnem kell téged... én is imádom a csirlelábat..de köröm nélkül, és nem mindegy,hogy hol kapirgált...a zacskóban lévő az nem vonzó. Füstölt, vagy csak főzött? Legyen szép napod. Itt minden barna és most már még dér sincs csak köd , és nem süt a nap...ha unatkozol:) gyere fel a fórumra, port.hu " A királyi ház titkai" , én nagyon megkedveltem a társaságot..most a Deeprooted tree című sorozatot nézzük együtt az interneten mindenfelé, ahol érjük, éppen, most sugározzák Szöulban, biztos tudod..ott is lehet nézni? Így egész jól meg lehet birkózni a magyar:) valósággal. üdvözlet egy (sohanem)unatkozó nyugdíjas öregasszonytól

    VálaszTörlés
  4. A hétvégét Konfuciusszal töltöttem. Néhány idézetet már ismertem tőle, meg azt, hogy a nagy Kína harcolt a konfucianizmus ellen, s talán még az is beleférne, hogy eljutott a tudatomig, hogy a "filozófiájának" hatása volt az emberek gondolkodására.Érdemes volt összeolvasnom mindenfélét róla. Azt látom, hogy az emberiségnek 2500 év óta/ hogy előtte mennyivel nem tudom/ erkölcsi deficitje van!Az őszinteség, a bizalom, mint minden kapcsolat alapja /kellene hogy legyen/ valahogy ma is nagyon ingatag.Ennyire nem változtunk? Azok az intelmek,amit a hatalomra tett a Mester,mintha ma is helyénvalóak lennének.Ha volt is hatással a Mester az emberek gondolkodására,mára ez nagyon elgyengülni látszik, pedig ma is elkelne egy nagy gondolkodó,aki megfogalmazná hogyan reagáljuk le világunkat, akit képes volna a nagy többség követni.
    Egy barátom a 90-es évek elején egy gazdasági delegációval Kínában járt.
    Elképedve tapasztalta meg az akkori állapotokat. Valahogy úgy fogalmazott, hogy másfajta a szegénység ott mint ahogyan mi az európai szegénységet ismerjük. Másképpen viselik az emberek. És a lényeg, hogy akkor azt mondta ez az ország éppen ezek miatt még sokra viszi. Az eltelt 20 év őt igazolja.

    VálaszTörlés
  5. @Moka: nem igazán tudok referálni a csirkeláb ízéről, mert nem áll szándékomban kipróbálni. :) Annak nagyon örülök, hogy egyre népszerűbb Korea a magyarok körében. Remélem, így lesz majd Kínával is, bár az egy nagyobb és "rágósabb" falat. Amit pedig az otthonról írtál, a deres és ködös reggelek, meg a vacogós várakozással teli napok, az ünnep utánozhatatlan hangulata - nos, az mind-mind nagyon hiányzik.

    VálaszTörlés
  6. Szia. Már csak az érdekelne, hogy a csirkelábról lerágják a bőrt, vagy megeszik csontostúl?

    VálaszTörlés