2011. november 10., csütörtök

Guangzhou, az Öt Kecske városa

Történt egyszer hajdanán – és ez igencsak régen esett meg, még a Zhou dinasztia idején, Krisztus előtt jó párszáz évvel -, hogy hatalmas és múlhatatlan éhínség tombolt Kantonban. A jórészt halászok lakta tengerparti város nem ismerte a gazdálkodást, így nem tudtak kilábalni a bajból. Az emberek sokadjára imádkoztak, amikor egyszer csak öt Halhatatlan istenség ereszkedett le az égből a földre. Mennyei ének szállt, az istenek színes felhőkön érkeztek, még színesebb ruhákban, és hatalmas kecskék hátán lovagoltak. Szájukban pedig rizskévét tartottak, melyet az ott élő embereknek adtak, és megtanították őket a rizstermelésre. Imádkoztak a városért, és azzal az ígérettel és áldással fejezték be a ceremóniát, hogy Kantonban soha többé nem lesz éhínség és terméketlen fölt. Ezzel visszaemelkedtek az égbe, az öt kecske pedig maradt a hegyoldalban és kővé változott. E varázslatos népi mítosz révén nevezik Guangzhou (Kanton) várost azóta az Öt kecske városának.
A legendához tartozik még az a tény, hogy soha nem sikerült dűlőre jutni az állatok konkretizálását illetően – mármint hogy kecske vagy kos volt az 5 isteni hordozó. A kínai névben ugyanis (Wuyang Shixiang) a ’yang’ szó kecskét és kost egyaránt jelent. Így az angol nyelvű útleírások is felváltva nevezik a várost City of five goat/ram-nek. Továbbá nem tudom, hogy csupán csak a kínai mezőgazdasági propaganda állítása, vagy valóban igaz-e, de Kanton minden évben rekordtermést ad rizsből, és az mindenképpen igaz, hogy a régió leggazdagabb városává gazdálkodta ki magát. A kecskék/kosok pedig Guangzhou népszerű jelképei lettek.
Ez azt is jelenti, hogy lépten-nyomon beléjük botlom mindenhol. A buszokon található  képernyőkön 5 animált gida tanmeséit látni, az építkezések óriási transzparenseiről is ők ’mosolyognak’ le. A téma legnívósabb ábrázolását a Zhenhai pagodában láttam, a Történeti Múzeumban, szépséges falfestmény formájában. A  Yuexiu parkban található 5 kecske szobra zarándokhellyé vált, és illik vele fényképezkedni minden Kantont megjárt turistának. A legprofánabb forma a Starbucks-ok polcairól köszön vissza, ahol 5 kecskés termoszok és bögrék sorakoznak. Az állatok 2010-ben a városban tartott Ázsia Játékok hivatalos kabala állatkái lettek, onnantól még nagyobb népszerűségnek örvendenek. Akad továbbá saját templomuk is, a Wu Xian Guan (Az Öt Mennyei Lény temploma), ami méltó kegyhely az öt Halhatatlannak és az isteni kecskéknek – egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése