Újfajta őrület tombol Ázsiában, a neve „Gyöngy tea”.
Nem kellett hozzá más, csak egy sziporkázóan jó ötlet, és máris virágzó üzletet
lehet nyélbeütni a kreativitással. A gyerekek óriási piacot jelentenek, főleg
Kínában. Márpedig valószínűleg ez az egyetlen forma, ahogyan megissza a teát az
aprónép. Legfőképpen azért, mert nagyon „funny”, ahogy kinéz, és elég
viccesen lehet elfogyasztani. Amikor Kínába érkeztem, szinte minden teázóban,
kávézóban láttam ezt a furcsa keveréket. Opálos (tejes) folyadék, az alján
sötétszínű golyókkal. Fogalmam sem volt, mi lehet az, legfőképpen az aloéra
tippeltem, bár az alapvetően nem barna. Mint kiderült, az ital alap variációja
a következő: egyszerű – a szokásosnál kevésbé cukrozott – tejes teába tápióka
gyöngyöket tesznek. Aztán vagy melegen, vagy jéggel szervírozzák, hatalmas széles
szívószállal, hogy fel lehessen szippantani vele a nagyra duzzadt labdacsokat. Na,
ez a „pearl tea”, vagy a „bubble tea”, vagy a „zhen zhu nai cha” – tisztességes
kínai nevén.
Ez a specifikus tea állítólag Tajvanról származik,
és diadalmenete még most is tart. Mindig átlátszó pohárba töltik, mert úgy
klassz a látvány. Az ital a pasztell minden színében pompázhat, attól függően,
hogy milyen teából készítik. A lényeg, hogy tej kerül bele, no meg a tápióka
gyöngyök. Ez utóbbi önmagában totálisan ízetlen, és az állaga is elég bizarr.
Olyan, mint egy kocsonyás, nyúlós labdacs, ami kissé rágós is. A nagy sikerre
való tekintettel fagyasztott állapotban, különféle méretben, nagy zacskóval
lehet a gyöngyöket megvenni, hogy utána minden házilag készített teát fel
lehessen vele dobni. A tápióka , - ami egyébként manioka is – eléggé egészséges
élelmiszer, fehérje és vitamindús, egyszóval a „gyöngytea” egy frappáns
párosítása a kellemesnek a hasznossal. Itt Kínában minden gyerek rajong érte,
és az iskola után ez az első, amit inni szoktak.
Furcsa 'tápióka-kígyó' a poharamban |
Unokahúgom, Arisa, örven- dezik a gyöngyöknek :) |
Jómagam kiköpködöm a bogyókat, mert nem visz rá a
lélek, hogy lenyeljem – egyszerűen az állaga miatt. Ez amolyan „se íze, se bűze”
dolog. Ha gyerek lennék, valószínűleg élvezném, mert ők imádnak vele óriási
vákumos cuppantásokat produkálni, amikor próbálják a széles szívószálon
keresztül felszippantani. Durrantgatni is szokták a labdacsokat, meg célba
köpködni vele. Én jártam már úgy is, hogy – valószínűleg kedvességből és
vendégszeretetből – hatalmas tápioka ’kígyókat’ pakoltak a finom tejes teámba,
mondván, hogy hadd örüljön a külföldi a mi helyi specialitásunknak. J (Képzelhetitek, hogy
örültem neki...)
Ezen jót nevettem. Kínaiak is olyanok, mint a koreaiak: meglátják mindenben az üzletet :D. Lehet, nekem még huszonévesen is bejönne ez a dolog, nem tudom. Egyelőre a citromos teánál nincs jobb. Bár kezdem megszeretni a teát tejjel is. ("Afternoon in London" nevű dobozos frissítő, jégkrémben is létezik)
VálaszTörlésA teát tejjel én máig képtelen vagyok meginni. Pedig esküszöm próbáltam. :-)) Viszont a tápiókát szeretem. Itt a ködösben konzervben árulják és nekem izlik mert valami édes szirupban csücsül és igy finom. :-))
VálaszTörlés@Évi: amikor otthon voltam, mindent überelt a csipkebogyó tea. Amikor Koreában éltem, imádtam a 'lemon-honey' teát, amit lekvárszerű alapanyagból készítenek a koreaiak, és oltári jó a nátha ellen. Amikor Angliában éltem, nagyon megszerettem a tejes fekete teát. Itt Kínában is ezt keresem, és reggelente meg zöld teát iszom. Ami a legjobb, kezdek leszokni a kávéról, és már csak a teát igényelem. Roppant módon tudok alkalmazkodni tehát a környezetemben, tea ügyben. :)
VálaszTörlés@Christine: hát milyen betelepülő vagy Te, amikor nem iszod a tejes-teát, pedig Angliában élsz...? :D Az olyan, mintha törvénysértést követtél volna el! :))) Viccen kívül... én is meglepődtem, mekkora divat itt Kínában a tejes tea. Bizonyára még a gyarmatosítás idejére nyúlik vissza. Itt a legnépszerűbb a fél literes, hűtött jeges tejes tea. Kábé 4 yüanért kapható, és nagyon finom. Hogy miként lehetne a tápiókát bármilyen más, okos módon felhasználni főzéskor, azt jó lenne kideríteni. :)
VálaszTörlés