2011. november 23., szerda

Vízum mizéria

Soha életemben ilyen undorítóan bürokratikus, pénzbezsebelő és idegtépkedő folyamatot nem éltem át, mint a vízumigénylés Kínában. Ráadásul mindezt havonta, mivel egy hónapos tartózkodási engedélyt kapok mindig. A procedúra az általam nagyra tartott, ám paranoid Kafka legrosszabb rémálmait is felülmúlja, mondanám, hogy nevetséges, de kurvára nincs kedvem nevetni – ahhoz túl dühítő, frusztráló és fárasztó ez az egész.
Tehát rohadtul gondold meg, mielőtt Kínába jönnél. Én nem is értem, mire fel ez a nagy felhajtás. Kína messze nem az Ígéret földje, mit gondolnak ezek? hogy valaki veszélyezteti és megdönti a kommunista rezsimet, vagy mi? Kezdjük ott, hogy turistaként kizárólag egy hónapos vízumot kapsz, ne is álmodj 3 vagy 6 havi, vagy egy éves sima és folyamatos tartózkodásról. Már említettem, hogy Honkongba a magyar embernek nem kell vízum, így ha azon keresztül érkezel, egyszerűbb a helyzet. „Csak” egy formanyomtatványt és fényképet kell beadnod az ottani „immigration office”-ba, és pár (6) óra alatt kész a vízumod.
Ám hiába ’Kína’ Honkong is, ezt a kínaiak nem fogadják el. Vagyis ha kilépsz Honkongból, és belépsz a ’szárazföldi’ Kínába, az már plusz egy vízumba és ki-belépésbe kerül a határon. Ilyenformán sokkal szigorúbb, bürokratikusabb és bunkóbb feltételei vannak a Kínában intézendő vízumnak. Először is. El kell menni egy hivatalos fotóshoz, és CSAK a vízumkép készítési engedéllyel ellátott fényképészhez lehet menni. Nem jó a régi igazolványkép, nem jó a sima sem. Kizárólag kék háttérrel készült, a fotós által kiadott bizonylattal rendelkező képet lehet csatolni a kérelemhez. (Ilyenformán van 21 darab felesleges igazolványképem, mivel a harmadik vízumomat intézem itt, és bár nyolcat csinálnak alkalmanként, csak egyet használnak fel.) Ami még bizarr, hogy minden igazolványképet RETUSÁLNAK. Igen, ott, előtted a műteremben. Korrigálják, ha túl nagy a hajad, kimontírozzák a nyakláncodat vagy a pattanást az arcodon. Ráadásul KIFEHÉRÍTIK (!!!) az egészet, hogy minél világosabbnak tűnjön az arcszín. A vízumkérelmeken tehát hibátlan arcú, fehér bőrű embereket látnánk, ha hozzáférnénk az adatbázishoz.
Második lépésként el kell menni a helyi rendőrségre, ahová körzetileg tartozol az ideiglenes lakcímed szerint. Ide plusz egy formanyomtatványt kell beadni, meg az útleveledből három fénymásolt oldalt: az érkezési vízumét, az aktuális vízumét, és a fényképes oldalt. A rendőrség ez ügyben csak egyszer egy héten fogad, és pár nap múlva lehet menni az általuk kiadott igazolásért.
Harmadik lépésként be kell menni abba a hatemeletes irodába, aminek a hivatalos neve: „The Division of Exit and Entry Administration of Guangzhou Municipal Public Security Bureau”. Na, itt szívtam ma egész nap, - és ennél szebben és találóbban nem áll módomban kifejezni. Bizton állíthatom, hogy Asterix 12 próbája ahhoz képest kismiska, ami itt zaljik naponta. Naszóval az eddig begyűjtött igazolásokkal, kérelmekkel, formanyomtatványokkal, fényképekkel és útlevéllel együtt be kell adni a vízumkérelmet az egyik ablaknál. Miután végigálltad a sort, - átlagban 50-60 várakozóra számíts mindig – a pulttól elküldenek egy másik terembe, ahol interneten, online módon kell magadat újraregisztrálni. Nehezített pálya, hogy kínai karakterek jönnek be a klaviatúrán, illetve hogy egy szerencsétlen, angolul alig értő és beszélő „segítő” cirkál a 20 számítógép között.
Ha végeztél, újra sorszámtépés, végigvárod a sorodat, és a kapott regisztrációs számmal ÚJRA beadod a jelentkezésedet. HA minden jól megy, és nem buksz el a kontroll kérdéseken, (hol laksz, miből élsz itt, ki kezeskedik érted, mi célból vagy itt, stb...) és szimpatikus vagy az ügyintézőnek, beveszi a paksamétádat. (Egyébiránt valahol gyanús lehet kicsit, ha valaki sokadjára kér turistavízumot.) Ennél a pultnál beviszik az adataidat a rendszerbe, kapsz vonalkódot, és egy másik sorszámot, meg egy mágneskártyát, amivel fel kell menned a 6.emeletre, a „foreigner service lobby”-ba. Ott aztán VÁRSZ, VÁRSZ, VÁRSZ. És ha sorrakerülsz, megint kapsz ellenőrző kérdéseket, aztán legvégül egy cetlit, amire rá van írva, hogy mikor jöhetsz a vízumodért. Ez a „sajtpapír” jelenti ideiglenesen az útleveledet, mivel az igazit ELVESZIK és ott tartják.
Ha egy hét múlva visszajön az ember, végigállja háromszor a sort. (Egyszer a bejelentkezés miatt, egyszer a pénztár miatt, - hogy kifizette a körülbelül 200 yüan díjat (cirka 6000 ft) – egyszer pedig egy másik emeleten magáért a vízumért is újabb sorállást kell kibírni.) Na, ez az a röpke procedúra, amire ma az egész napom ráment, és amiért cserébe kaptam egy rohadék, múlni nem akaró migrént.
Megéri...?

7 megjegyzés:

  1. Anyám borogassss! Bürokráciából továbbképzést tarthatnának néhány országnak. És hogy megéri e? Ezt kizárólag te tudod eldönteni. Ha szeretsz ott élni akkor meg.

    VálaszTörlés
  2. Úgy értem, ez a "megoldás" megéri-e. Húgomék több mint 10 éve csinálják ezt, és most már megértem, miért írta mindig, hogy a vízumügyintézés a legnagyobb probléma. Sokan csak felülnek a vonatra, és egy óra utazás után eljutnak vagy Honkongba, vagy Macauba. Ez már határátlépésnek számít. Ott elmennek a helyi irodába, beadják a 'sima' vízumkérelmet, elmennek várost nézni, és este 6-ra kiadják a vízumukat. Utána az esti vonattal utaznak haza Guangzhou-ba. Bár költségesebb, de mindenképpen egyszerűbb és szórakoztatóbb megoldás.

    VálaszTörlés
  3. Hát Mira, már csak az olvasástól is felment a vérnyomásom, ehhez angyali türelemre van szükség...és mindezt havonta...hát elismerésem. Amúgy elég vicces, most olvastam egy könyvet, ami a kulturális forradalom idején játszódik (http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/910) ...úgytűnik nem sokminden változott arra felé azóta :)). Kitartás Mira!

    VálaszTörlés
  4. ÚÚristen, ezt olvasni is rossz :S. Koreában két évre megadták nekem a vízumot. De eza kínai havi hosszíbbítást, bürökráciát értelmetlennek tartom.
    De pl. amin Korea miatt kiborultem, hogy nem magyaráznak el, néha fontos dolgokat rendesen. Legrosszabb volt, mikor utolsó pillanatban közölték (pont karácsony napján, és január első napjaira volt a repjegyem!!!), hogy a felvipapírt, január közepén adják ki. Szinte képembe röhögve, mikor már minden le volt fixálva, és haza kellett mennem februárban, ami plusz pénz volt. Életem egyik legrosszabb karácsonya volt... :(De lényeg, ezt utálom az ázsiaiakban!!!

    VálaszTörlés
  5. @Eri: tudom én, hogy otthon ennél sokkal súlyosabb problémákkal küzdenek az emberek. Az én félelmem, vagy inkább idegességem abból áll, hogy a logikátlan és szenvtelenül szigorú procedúra miatt minden hónapban a fejem felett érzem lebegni a bárdot, hogy nem kapom meg a következő vízumot. Akkor pedig nagyon hamar, hatékonyan és akkurátusan kiutasítanak az országból, hallottam sok rémtörténetet ezzel kapcsolatban. A link, amit küldtél, nagyon érdekel. Megpróbálom aktívvá tenni és elolvasni.

    VálaszTörlés
  6. @Évi: igen, a koreaiakkal kapcsolatban sokszor éreztem azt, hogy csak széttárják (és mossák) a kezeiket. Tipikus ázsiai mentalitás. Mindazonáltal Korea összehasonlíthatatlanul humánusabb és lazábban működő ország, mint Kína. Nem is tudom, akad-e még a kontinensen ilyen "nehéz" ország, mint Kína... Talán Észak-Korea. Csak oda senki nem vágyik menni. Ide meg azért szívesen jönnek az emberek, nyugatról is. (már aki...) Nekik pokoli nehézzé teszik a migrációt, az biztos. Közben pedig ezer és ezer hirdetés könyörög angoltanárokért szerte a világban, annyira szükség van angol oktatókra.

    VálaszTörlés
  7. szia! mi tobb eve elunk kinaban es semmi gond nincs a vizumunkkal,nagyon egyszeruen,1 nap alatt kapunk fel evre ruristat multi belepessel 2000 rmb-er hong kongban, v pesten 9 honapra szolot 5000 ft-ert. a munkavallalasi sem problemas. ha gondolod add meg az email cimed es elkuldjuk hol tudsz hozzajutni. udv,n

    VálaszTörlés